Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς: Συλλόγους Σωματεία- Φορείς εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων και επαγγελματιών
        

ΘΕΜΑ: Πρόσβαση ανασφάλιστων στο ΕΣΥ.
Με την επιστολή αυτή θέλουμε ως κοινωνικό ιατρείο – φαρμακείο Λάρισας «Τόπος Αλληλεγγύης», να θέσουμε με το πιο εμφατικό τρόπο το θέμα του αποκλεισμού των ανασφάλιστων από το Σύστημα Υγείας και να αναδείξουμε την αναγκαιότητα του συντονισμού όλων των συλλογικοτήτων  εργαζομένων, ανέργων, αγροτών και επαγγελματιών, με στόχο την διασφάλιση του δικαιώματος στην υγεία.

       Γνωρίζετε από τα ίδια σας τα μέλη το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Η  μεγάλη πλειοψηφία  (30% και πλέον) του πληθυσμού, εξαιτίας της  οικονομικής  αδυναμίας να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές ή εξαιτίας της ανεργίας ή της ανασφάλιστης εργασίας, δεν μπορεί  να θεωρήσει βιβλιάρια υγείας και με αυτό τον τρόπο αποκλείεται από το ΕΣΥ και πρέπει να πληρώσει το σύνολο του κόστους νοσηλείας και της φαρμακευτικής αγωγής, που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ποσά της τάξεως των χιλιάδων ευρώ.  
         Για τους ασφαλισμένους επίσης, έχουμε  ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή στο κόστος περίθαλψης, αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, βασικά φάρμακα να έχουν τεθεί εκτός λίστας και κάθε λογής χαράτσια,  όπως το 1 ευρώ σε κάθε συνταγογράφηση
       Εμείς από την πλευρά μας, στην καθημερινή μας λειτουργία, διαπιστώνουμε ότι οι ανασφάλιστοι συνάνθρωποί μας αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό και πάσχουν σε αυξανόμενη αναλογία από βαριά και παραμελημένα νοσήματα πολλά από τα οποία χρήζουν δευτεροβάθμιας αντιμετώπισης.  Στο ξεκίνημα της λειτουργίας μας παρακολουθούσαμε 20-30 ασθενείς την εβδομάδα, πλέον παρακολουθούμε περίπου 100 ασθενείς την εβδομάδα (τετραπλασιασμός). Συστηματικά παρακολουθούμε πάνω από 500 ασθενείς, ενώ στο ιατρείο έχουν απευθυνθεί πάνω από 1.000 ασθενείς στον ένα και πλέον χρόνο λειτουργίας μας.
         Αυτά που συμβαίνουν στο χώρο της υγείας δημιουργούν ένα δραματικό τοπίο. Η  εμπορευματοποίηση της υγείας, η απόσυρση του κράτους  από την στοιχειώδη ευθύνη να καλύψει ακόμα και τις πιο βασικές υγειονομικές ανάγκες, το κλείσιμο των νοσοκομείων (μεταξύ αυτών  και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας) , η κατάργηση τμημάτων, η κατάργηση του ΕΟΠΥΥ, η λειτουργική κατάρρευση των νοσοκομείων λόγω απολύσεων και υποχρηματοδότησης, οδηγούν  ταχύτατα στην κατάργηση του δικαιώματος στην Υγεία ως δωρεάν και αναφαίρετου.
       Επειδή τέσσερα χρόνια τώρα η Τρόικα και οι μνημονιακές κυβερνήσεις θυσιάζουν βασικές ανάγκες και δικαιώματά μας για να αντιμετωπίσουν την καπιταλιστική κρίση σε βάρος των εργαζομένων και σε όφελος των δανειστών,  υλοποιώντας  τα πιο ακραία νεοφιλελεύθερα  μέτρα  με τραγικά ήδη αποτελέσματα στις ζωές μας.
       Επειδή αυτή τη στιγμή συντελείται μία υγειονομική γενοκτονία που οφείλουμε να τη σταματήσουμε τώρα, πριν θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς. Ήδη το 2014 ξεκίνησε με ένα θάνατο ανασφάλιστου ανθρώπου από καρκίνο,  παρά την πολύμηνη  έκκληση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού προς το Υπ. Υγείας, να νοσηλευθεί άμεσα ο ίδιος όπως και δεκάδες άλλοι άνθρωποι των οποίων η ζωή βρισκόταν σε κίνδυνο.
       Θεωρούμε πως πρέπει να δράσουμε άμεσα και συντονισμένα,  για το δικαίωμα στην υγεία, ώστε να επιβάλλουμε μια  θεσμική αλλαγή στο θέμα των αποκλεισμών στη περίθαλψη.
       Τα κοινωνικά ιατρεία πανελλαδικά οργανώνουν μια δεύτερη παρέμβαση  στις 30 Γενάρη 2014.
Στη Λάρισα προγραμματίζουμε η παρέμβαση να  γίνει στο ΓΝΛ. Η κινητοποίηση αυτή στοχεύει αφ ‘ενός  στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά κυρίως θέλουμε να αποτελέσει  μια ηχηρή  παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου και στην ηγεσία του Υπουργείου,  με αίτημα την άρση των αποκλεισμών στην περίθαλψη και τη δέσμευση για δωρεάν πρόσβαση και νοσηλεία όλων των ανασφάλιστων.
Θέλουμε να είμαστε όλοι μαζί  σε αυτή την προσπάθεια, γιατί η ζωή και η υγεία μας,  μας αφορά όλους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου