Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λάρισα 15/10/2013
  Τέσσερα χρόνια τώρα  η Τρόικα και το πολιτικό της προσωπικό θυσιάζουν τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας για να αντιμετωπίσουν την κρίση σε βάρος των εργαζομένων και σε όφελος των δανειστών. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι καταστροφικές και απάνθρωπες. Η ανεργία και η φτώχεια αυξάνουν ραγδαία, χιλιάδες άνθρωποι πετιούνται  στο περιθώριο και βιώνουμε ήδη μια ανθρωπιστική κρίση.
Αυτά που συμβαίνουν στο χώρο της υγείας δημιουργούν ένα δραματικό τοπίο και οδηγούν στην κατάργηση ουσιαστικά του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος μας στην δωρεάν φροντίδα υγείας.  

Ο αποκλεισμένος των ανασφάλιστων από το Δημόσιο σύστημα υγείας
Στην καθημερινή λειτουργία μας, διαπιστώνουμε ότι οι ανασφάλιστοι συνάνθρωποί μας αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό και πάσχουν σε αυξανόμενη αναλογία από βαριά και παραμελημένα νοσήματα πολλά από τα οποία χρήζουν δευτεροβάθμιας αντιμετώπισης.
Στο ξεκίνημα της λειτουργίας μας παρακολουθούσαμε 20-30 ασθενείς την εβδομάδα, πλέον παρακολουθούμε 80-100 ασθενείς την εβδομάδα (τετραπλασιασμός). Συστηματικά παρακολουθούμε πάνω από 500 ασθενείς, ενώ στο ιατρείο έχουν απευθυνθεί πάνω από 800 ασθενείς στο χρόνο αυτό της λειτουργίας μας.
Σύμφωνα με στοιχεία πάνω από το 1/3 του πληθυσμού της χώρας μας δεν έχει πρόσβαση στο ΕΣΥ.  Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 3.000.000 ενώ τα ανεπίσημα αποκαλύπτουν τον αριθμό των 4.000.000 ανθρώπων, εφόσον η ανεργία έχει ξεπεράσει το 28% , οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε μεγάλο ποσοστό δεν μπορούν να πληρώσουν την ασφάλισή τους και η μαύρη εργασία είναι καθεστώς.
Ο υπουργός υγείας εξαγγέλλει συνεχώς μέτρα για την ανακούφιση των ανασφάλιστων, τα οποία είτε αφορούν ελάχιστους είτε δεν έχουν υλοποιηθεί ποτέ. Στα πλαίσια των «επαναστατικών» μεταρρυθμίσεων στην Υγεία εξαγγέλλεται το health Voucher , που αφορά μόλις 250.000 ανασφάλιστους, χωρίς να καλύπτει ούτε τη νοσοκομειακή νοσηλεία, ούτε τη φαρμακευτική αγωγή. Δίνει δηλαδή δωρεάν, μετά από έναν μεγάλο επικοινωνιακό θόρυβο, 3 επισκέψεις που συνιστούν στην ουσία ένα απλό check up και αφού βγάλουν μια διάγνωση, λένε στον ασθενή «λυπούμαστε έχετε την τάδε νόσο, φροντίστε μόνος σας για τα υπόλοιπα».
Τι ισχύει για τους ασφαλισμένους:
·         5 ευρώ η επίσκεψη στο νοσοκομείο και κόστος συμμετοχής 15% στις εξετάσεις
·         10 ευρώ η επίσκεψη στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ , ακόμη και για απλή συνταγογράφηση
·         από 1/1/2014 θα επιβληθεί εισιτήριο 25 ευρώ στα νοσοκομεία για νοσηλεία και 1 ευρώ για κάθε εκτέλεση συνταγής σε φαρμακείο
·         η συμμετοχή στα φάρμακα έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ πολλά και βασικά φάρμακα έχουν τεθεί εκτός λίστας
·         σε χρόνια πάσχοντες δεν καλύπτονται πλέον οι εξετάσεις τους και οι θεραπείες τους
Παράλληλα σχεδιάζεται από το Υπουργείο το κλείσιμο πολλών νοσοκομείων, μεταξύ αυτών  και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο βρίσκεται σε οριακό σημείο λόγω της μεθοδευμένης υποστελέχωσής του, της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης του και τις τεράστιες – και πλέον επικίνδυνες για την ζωή – ελλείψεις σε υλικά πρώτης γραμμής, αντιδραστήρια και λοιπό εξοπλισμό.
Εμβολιασμός και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των παιδιών
Ενώ η πολιτεία έχει την υποχρέωση να φροντίζει για τον εμβολιασμό των παιδιών, γιατί αποτελεί θέμα δημόσιας υγείας, έχουν σταματήσει οι δωρεάν εμβολιασμοί από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δ/νση Υγείας Περιφέρειας, οικογενειακός προγραμματισμός, ΠΙΚΠΑ).  Και ενώ υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα,  όπως  η Διεθνής Χάρτα Δικαιωμάτων του Παιδιού, που κατοχυρώνει την δωρεάν παροχή φροντίδας υγείας για τα παιδιά, τίποτα από αυτά  δεν τηρείται.
Με αποτέλεσμα την επανεμφάνιση παλιών ασθενειών, την αύξηση του δείκτη βρεφικής -όπως και της συνολικής -θνησιμότητας, τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημιών και τη συνολική επιβάρυνση των υγειονομικών δεικτών, αν ληφθεί υπ’ όψη και η γενικότερη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής του πληθυσμού λόγω της οικονομικής κατάστασης (θέρμανση, ατομική καθαριότητα,  αύξηση του αριθμού των παιδιών στους Β/Νηπιακούς και τα σχολεία  της χώρας με τη σύμπτυξη των τμημάτων)

Η  λειτουργία μας  εδώ και ένα χρόνο
Το κοινωνικό ιατρείο- φαρμακείο Λάρισας «Τόπος Αλληλεγγύης» είναι μια  συλλογικότητα  πολιτών εθελοντική, που εδώ και ένα  χρόνο παρέχει καθημερινά, δωρεάν  πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας σε ανασφάλιστους ασθενείς, έλληνες και μετανάστες.  Διεκδικεί παράλληλα με τον πολιτικό του αγώνα ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα υγείας.
Δεν έχουμε την αυταπάτη για τη δυνατότητα υποκατάστασης του κράτους. Δεν προσφέρουμε φιλανθρωπικό έργο, δεν είμαστε ΜΚΟ,  δεν χρηματοδοτούμαστε από το κράτος και από προγράμματα.
Για μας η κοινωνική μας αλληλεγγύη, είναι πολιτική πράξη συλλογικής αντίστασης,  για την διατήρηση της ανθρωπιάς μας και κυρίως για την επαναθεμελίωση σχέσεων που ξαναχτίζουν συλλογικότητα και αντιστρατεύονται στην πράξη τον ατομικισμό, τις διακρίσεις  και την εκμετάλλευση.
Γι’ αυτό καλούμε πολίτες και υγειονομικούς να συνεισφέρουν εθελοντικά, κοινωνικούς φορείς, συλλόγους και σωματεία  για την ηθική και υλική στήριξη τους.
Επίσης έκκληση κάνουμε για φάρμακα, γιατί τα έχουμε μεγάλη ανάγκη (φάρμακα παραλαμβάνουμε κάθε απόγευμα 6-8μμ στο κοινωνικό ιατρείο)
Αυτή τη στιγμή συντελείται μία υγειονομική γενοκτονία που οφείλουμε να τη σταματήσουμε.
Καλούμε τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία να αντιπαλέψουν στην πράξη την τρομοκρατία των κυβερνώντων που ρίχνουν στον Καιάδα εκατομμύρια ανθρώπων και να παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε όλο το πληθυσμό, γιατί αυτό επιτάσσει αφ’ ενός  ο όρκος τους και αφ’ ετέρου το υψηλό αίσθημα ευθύνης του λειτουργήματος τους.
Καλούμε εργαζόμενους και ανέργους  να συγκροτήσουμε τώρα ένα μέτωπο αντίστασης, ανυπακοής και αγώνα.
Την Πέμπτη 17/10, στις 10πμ   παρεμβαίνουμε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στα πλαίσια μιας πανελλαδικής δράσης των Κοινωνικών Ιατρείων , με στόχο να αντισταθούμε στους αποκλεισμούς που οδηγούν στο θάνατο  και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα όλων στο ύψιστο κοινωνικό αγαθό της υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου